Kortizol i povećana telesna težina

6.2.2014.

Adrenalin stimuliše čitavo telo. Ubrzava srčani ritam i disanje, podstiče mišićnu aktivnost i kontrakciju perifernih krvnih sudova, kako bi se vitalnim organima osigurala dovoljna količina krvi. Na ovaj način se telo priprema na brzu reakciju, nagli skok, trk ili pokret, koji će mu omogućiti da izbegne opasnost. Hormon kortizol istovremen podiže nivo šećera u krvi, potrebnog za rad mišića i mozga. Sinergičnim delovanjem adrenalina i kortizola se organizam dovodi u stanje spremnosti za beg, kako bi spasio život.

 

SVAKODNEVNI STRES GOJI

U uslovima napetosti, stresa i nedostatka vremena, naš organizam se oseća ugroženim. Počinje lučenje adrenalina, ali beg kao reakcija izostaje. To znači da čovek i dalje sedi u svojoj kancelariji ili kod kuće, dok mu srce ubrzano kuca, krvni pritisak je povišen, disanje ubrzano, nivo šećera u krvi raste, dok fizička komponenta reakcije bega ne postoji. Bez kretanja se adrenalin ne troši, već njegove zalihe ostaju u krvotoku i on deluje na organizam tokom dužeg vremenskog perioda održavajući ga u stanju napetosti sa svim simptomima stresa. Zbog toga često žudimo za:

  • Slanim ili slatkim grickalicama
  • Hranom koja sadrži veliku količinu ugljenih hidrata
  • Masnom hranom punom kalorija.

Ovakva nezdrava hrana remeti regulisanje telesne težine i u telu se:

  • Nakupljaju masnoće
  • Usporava rad mišića (čime trošimo manje kalorija i brže se gojimo)
  • Metabolizam usporava

 

KONTROLIŠITE STRES I MRŠAVITE

Sve dok ne pronađemo unutrašnji mir i lek protiv stresa i povišenog kortizola, masnoće će se i dalje gomilati u telu i sporije ćemo trošiti svoje energetske zalihe. Zbog toga Vam savetujemo da dan započnete smireno, sa osmehom na licu.

Joga za doručak

Ispitivanja su pokazala da ćemo lakše smršati ako sačuvamo dobru volju i pozitivan stav. Pri tome nam može pomoći joga. Dovoljno je da svega 15 minuta dnevno odvojite za jogu.

 

Konzumirajte hranu koja opušta

Umesto da stres lečite prekomernim konzumiranjem slatkiša i brze hrane, radije svoj jelovnik obogatite hranom koja smiruje: šparglji, borovnice, mleko, bademi, ćuretina, grašak itd...

 

Vežbe disanja umesto doručka

Imate stresan posao? U tom slučaju Vam savetujemo da doručak ponesete sa sobom, jer ćete tako uštedeti na vremenu. Preostale minute kod kuće iskoristite za vežbe disanja. Deset minuta ostanite skoncentrisani samo na svoje disanje – ovo će Vam pomoći da držite stres pod kontrolom.

 

Naspavajte se

Ako želite da kontrolišete nivo kortizola, budete manje pod uticajem stresa i da efikasno regulišete svoju telesnu težinu, najbolje je da sebi priuštite dovoljno dobar san. Spavajte najmanje osam sati. Ako spavate manje, telo se ne može u potpunosti oporaviti i opustiti.

 

Dodatak ishrani protiv stresa

Strong Nerves su prirodne kapsule koje sadrže kombinaciju L-teanina, ekstrakta korena ruže, magnezijum i vitamine. Pomažu telu da se smiri, odmori i funkcioniše pravilno. Kapsule možete konzumirati bez pauze, uz druge dodatke ishrani ili lekove.