Hemoroidi: Što su i kako nastaju?

Hemoroidi su formacije u stjenkama rektuma, koji su posljedica stalnog pritiska na splet žila oko anusa, kojeg zovemo hemoroidalni venski pleksus. Koža oko njih je rastegnuta i stanjena, zato lakše krvare, svrbe i bole. Hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji.

image

Od problema hemoroida najviše pate muškarci,a žene ih najčešće dobivaju u trudnoći.

Stručnjaci nisu posve složni oko nastanka hemoroida, a najvjerojatnije se radi o više čimbenika koji ga uzrokuju:

  • naprezanje kod propuštanja stolice
  • odgađanje velike nužde,
  • dugotrajno sjedenje na zahodskoj školjci,
  • prevelika tjelesna težina,
  • nezdrava prehrana s malo vlakana, premalo kretanja ili
  • trudnoća.

image

(Slika preuzeta sa centarzahemeroide.com)

 

Liječenje i samopomoć

Kada jednom dobijete hemoroide, rijetko u potpunosti nestanu, no stanje možete popraviti tako, da učinite život s hemoroidima prihvatljivim. Cilj liječenja je prije svega u smanjenju bolova i svrbeža. Puno možete napraviti i sami, a trudnice neka se prije poduzimanja bilo kakvih mjera posvjetuju sa liječnikom.

Kupelj

Najstariji savjet za rješavanje simptoma hemoroida su tople sjedeće kupelji. Kadu napunite sa toplom vodom (barem 15 cm visine) i sjednite u nju na 15 minuta. Sjedeću kupelj možete ponoviti više puta na dan, a veoma je važno da ju prakticirate nakon obavljanja velike nužde.

Dijeta s vlakni

Kod uklanjanja ili ublažavanja simptoma hemoroida, veoma je bitna prehrana. Jako je važno, da konzumirate namirnice koje su bogate vlaknima. Takva dijeta pomaže skoro polovici bolesnika.

Tjelovježba

Dnevno izdvojite 20 do 30 minuta za aerobne vježbe, koje će potaknuti djelovanje vaših crijeva. Ako ne možete trčati, skakati ili se naprezati na dužim izletima ili sportovima, srčani puls možete ubrzati sa plivanjem, brzim hodom ili vježbom na podu.

Ne čekajte

Kada osjetite potrebu za velikom nuždom, ne čekajte! Sa zadržavanjem stolice stvarate veći pritisak na analni kanal, zato preporučujemo da slušate vlastito tijelo. Kod izbacivanja stolice se pokušajte što manje naprezati.

Raspored odbacivanja stolice

Ako je moguće, pokušajte redovito posjećivati toalet, najbolje odmah nakon obroka ili ujutro. Ako se držite rasporeda, uspostavljate redovnu crijevnu naviku i izbjegavajte dugotrajno sjedenja na školjci i prekomjerno napinjanje.

Magnetoplag

Ako imate unutarnje hemoroide i ne krvarite iz rektuma, možete upotrijebiti posebno medicinsko pomagalo magnetoplag, koji stvara magnetsko polje i smanjuje svrbež, bolove i oticanje hemoroida.

Liječenje s Magnetoplagom traje maksimalno 21 dan

Vlaknima protiv hemeroida

Oni koji pate od hemoroida, morali bi biti posebno pozorni na prehranu, naime, pravilan izbor namirnica smanjuje i sprječava izbor hemoroida.

Vlakna sprječavaju zatvor, koji je jedan od glavnih uzroka hemoroida.

Upozorenje: Savjetujemo, da unos vlakana u vašu svakodnevnicu uvodite postepeno. Iznenadno povećanje konzumiranja namirnica, sa visokim udjelom vlakana, može dovesti do nadutosti i prouzročiti vjetrove, što nikako ne pomaže kod rješavanja problema sa hemoroidima.