Chlorella i Spirulina - superhrana koja će vas revitalizirati

Chlorella i spirulina mikroalge su s mnogim povoljnim nutricionističkim svojstvima zbog kojih su se zasluženo našle u kategoriji superhrane.

image

Mikroalge, primitivni vodeni organizmi, jedni su od najstarijih oblika života na Zemlji. Istočnjačke kulture već su stoljećima upoznate s nutritivnim prednostima algi koje su postale sastavni dio njihove kuhinje, a pomalo postaju prepoznate i u zapadnjačkim zemljama.

Što sadrže?

Alge na kojima su se znanstvena istraživanja ponajviše fokusirala su spirulina i chlorella. Osim što zajedno pružaju izvanredne rezultate, čak i zasebno su briljantne i zavrjeđuju vašu pozornost.

Chlorella je bogata proteinima, sadrži cijeli niz esencijalnih aminokiselina, sadrži više od 20 vitamina i minerala (uključujući jako velike doze vitamina B12), a nijedna druga biljka nema toliki udio klorofila kao chlorella. Spirulina je također bogata proteinima, vitaminima B i E te beta-karotenom, mineralima (cink, magnezij, bakar, željezo, selen), bioflavonoide, masne kiseline, fitocijanin i klorofil, folnu kiselinu te aminokiseline.

Kako djeluju na tijelo?

Chlorella uklanja toksine i teške metale iz tijela, podržava normalan rad crijeva (čime promovira čišćenje tijela i funkcionalan metabolizam), pomaže u borbi protiv virusa i bakterija (a navodno i stanica raka), poboljšava regeneraciju stanica te usporava proces starenja, osnažuje kardiovaskularni sustav, poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Spirulina također čisti tijelo, poboljšava metabolizam i podržava imunološki sustav, smanjuje apetit, odgađa proces starenja, ima povoljan učinak na kožu i nokte, pospješuje rast kose i sprječava njezin gubitak, sprječava acidifikaciju tijela, djeluje anti alergenski. Neka istraživanja provedena na životinjama pokazala su kako spirulina sprječava pojavu raka.

Obje alge bogate su omega 3 masnim kiselinama, beta karotenom, pomažu brzu obnovu stanica i time usporavaju starenje, a osim na fizičko postoje i određene beneficije na mentalno zdravlje. Ove alge uklanjaju teške metale iz tijela, detoksificiraju ga i djeluju alkalizirajuće. Sve su češće naznake da uspješno sprječavaju nastanak stanica raka te se uspješno i bore protiv takvih stanica, povećavaju i sagorijevanje masnoća, pa mogu pomoći u postizanju i održavanju zdrave tjelesne težine.

Mikroalge u prehrani sportaša

Mikroalge, poput spiruline i chlorelle, hvaljene su i u prehrani sportaša jer podižu izdržljivost i odgađaju pojavu umora. Njihov udio proteina je toliko velik da njima slobodno možete zamijeniti konzumaciju mesa, štoviše, istraživanje je pokazalo da se proteini iz ovih algi četiri puta bolje apsorbiraju u tijelu od onih dobivenih konzumacijom govedine.

Spirulina ima tri puta više proteina od govedine, pa mala žličica spiruline (otprilike 3 grama) u okvirima količine proteina ekvivalentna je 36 grama govedine. Dodatan plus jest što mikroalge za razliku od mesa ne pridonose povećanju kiselosti tijela, što je veoma pogodno za zdravlje.

Razlike između chlorelle i spiruline

Obje vrste ovih algi koriste se za slične svrhe, ali među njima postoje određene različitosti. Chlorella ima manji udio proteina, ali je bogatija masnim i nukleinskim kiselinama. Osobito je hvaljena kod smanjenja razine šećera u krvi, ali za razliku od spiruline nije pokazala značajan antitumorni efekt. Najbolja je opcija ove dvije alge konzumirati zajedno jer tada pokazuju najbolja svojstva.

Doziranje chlorelle i spiruline

Preporučeno je konzumirati 6 do 9 grama ovih algi dnevno u medicinske svrhe, no i više od toga vam neće naštetiti. Sportaši i pojedinci kojima je potrebna veća doza energije znaju konzumirati i do 20 grama dnevno. No, zapamtite da previše proteina u tijelu smanjuje razine kalcija pa osobe koje jedu puno mesa ili vegetarijanci koji visoke količine proteina dobivaju iz drugih izvora obično gube više kalcija kroz urin nego ga dobivaju prehranom.