5 načina za regulisanje nivoa kortizola

6.2.2014.

Ne popustite pred pritiscima psihičkog i emotivnog stresa kojima se svakoga dana izlažete. Ako se budete uspešno nosili sa stresom i kontrolisali nivo hormona kortizola, koji se aktivira kada smo u opasnosti ili stresnoj situaciji, lakše ćete:

  • Regulisati svoju telesnu težinu
  • Ojačati svoj imunitet
  • Sačuvati zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • Pomoći svojim psihičkim i mentalnim funkcijama

Priuštite sebi pravi crni čaj

Iako svi dobro poznajemo antioksidativne moći i dejstvo zelenog čaja, crni čaj je učinkovitiji pri regulisanju nivoa kortizola. Istraživanja su pokazala da se nivo kortizola smanjuje za 47% kod osoba koje redovno konzumiraju crni čaj. Oni koji ga ne konzumiraju, beleže pad kortizola za samo 27%.

 

Smejte se

Prijatelji koji Vas zasmejavaju i donose radost u Vaš život su najdragocenija pomoć pri uklanjaju stresa. Pravi osmeh iz srca snižava nivo kortizola!

 

Slušajte muziku

Pripremate večeru za celu porodicu i pod velikim ste stresom? Pustite muziku koju volite, koja Vas opušta i čiti sretnim, te zaboravite na pritisak i stres.

 

Meditirajte

Meditacija može snažno uticati na sniženje krvnog pritiska i nivoa kortizola. Ako osećate otpor prema tehnikama meditacije, barem 5 minuta na dan uzmite pauzu i koncentrišite se na tehnike disanja. Vremenom ćete primetiti da se lakše hvatate u koštac sa stresnim situacijama.

 

Naspavajte se

Svi znaju da je čoveku potrebno 8 sati sna, da bi se odmorio i opustio mišiće. Dovoljno sna utiče na kortizol. Ako spavate svega 6 sati, imaćete 50% više kortizola u krvi, nego kada bi spavali 8 sati.