12 razloga zbog kojih je zeleni čaj toliko dobar

Zeleni čaj je jedini čaj prilikom čije prerade nije dozvoljena fermentacija! Naime, sveži listići se podvrgavaju toplotnom tretmanu neposredno nakon branja, što sprečava fermentaciju. Na taj način zeleni čaj zadržava sve svoje prirodne materije koje blagonaklono utiču na naše zdravlje.

image

Legenda kaže da ga je otkrio kineski car Sen Nun 2750. godine pre naše ere. Car je tokom jednog od svojih mnogobrojnih lovačkih poduhvata odlučio da prokuva malo rečne vode. Vetar je slučajno naneo nekoliko listića zelenog čaja i zamutio vodu. Car je ostao oduševljen tim osvežavajućim napitkom koji danas osvaja svetsko tržište.

 Zeleni čaj je poreklom iz Kine, ali ga povezuju i sa mnogim drugim državama i kulturama Azije, od Japana do Južne Koreje i Bliskog istoka. Zeleni čaj je zahvaljujući svojoj aromi, okrepljujućem delovanju i terapeutskom efektu najpoplarnije piće na svetu.

 

 ZAŠTO JE ZELENI ČAJ TAKO DOBAR?

Različite materije koje sadrže njegovi listići ispoljavaju brojne pozitivne učinke na zdravlje i raspoloženje. Predstavljamo vam 12 razloga, zbog kojih bi trebalo redovno konzumirati zeleni čaj:

 • Smanjuje rizik od raznih kardiovaskularnih oboljenja. Smanjuje rizik i od malignih oboljenja, te utiče na regulaciju krvnog pritiska.
 • Ekstrakt zelenog čaja sadrži polifenole – antioksidanse koji štite naše telo od štetnih efekata slobodnih radikala.
 • Istraživanja su pokazala da šolja čaja sadrži veliku količinu flavonoida, koji doprinose sprečavanju kardiovaskularnih oboljenja, te pozitivno utiču na apsorpciju vitamina C u telu.
 • Sadrži snažan antioksidans, 100 puta snažniji od svima nama poznatog vitamina C i 25 puta moćniji od vitamina E.
 • U jednoj šolji čaja je do 80mg kofeina. To nam daje puno energije i podstiče telesnu aktivnost.
 • Zbog sadržaja vitamina B-kompleksa, zeleni čaj utiče na sposobnosti uma, krepi živce, podstiče metabolizam i čisti telo.
 • Zeleni čaj sadrži vitamin C, hrom, magnezijum, cink i selen.
 • Tanin u čaju pomaže u slučaju dijareje.
 • Stimuliše sagorevanje masti, reguliše metabolizam i na taj način pomaže pri mršavljenju.
 • Pomaže pri snižavanju nivoa holesterola.
 • Japanska ispitivanja su pokazala da osobe koje redovno konzumiraju veće količine zelenog čaja žive 4,5 godina duže.
 • Pomaže pri dijabetesu, smanjuje stres, štiti zube i telo od štetnih UV zraka i virusnih infekcija.

 

KAKO PRAVILNO PRIPREMITI ZELENI ČAJ?

Prilikom pripreme je najbitnije da vodu u koju ćemo staviti čaj najpre ohladimo, nakon što proključa. Čaj gubi svoja lekovita svojstva i ukus, ukoliko ga prelijemo vrelom vodom.

Kada je voda dovoljno prohlađena, istresite kašičicu zelenog čaja u šolju vode. Čaj ostavite u vodi 5 minuta. Ukoliko ostane u vodi 10 minuta, delovaće umirujuće, jer se količina kofeina smanjuje do 3 puta, a nivo tanina se povećava.

Preporučuje se konzumiranje 3-4 šolje zelenog čaja, svakog dana.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod