12 razloga zašto je zeleni čaj toliko dobar

29.11.2013.

Legenda kaže, kako ga je otkrio kineski car Sen Nun 2750. godine pr.Krista. Car je u jednom od mnogobrojnih lovačkih izleta stavio prokuhavati malo riječne vode. Vjetar je slučajno otpuhnuo nekoliko listića zelenog čaja i zamutio vodu. Car je bio oduševljen tim osvježavajućim napitkom koji danas osvaja tržište i svijet. 

Zeleni čaj potječe iz Kine, ali ga se povezuje i sa mnogim državama i kulturama Azije, od Japana do Južne Koreje i Bliskog istoka. Zeleni je čaj zbog svoje arome, okrepljujućeg djelovanja i terapeutskog učinka najpopularnije piće na svijetu.

ZAŠTO JE ZELENI ČAJ TOLIKO DOBAR?

Različite tvari koje sadrže listići imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje i dobro raspoloženje. Predstavljamo vam 12 razloga zbog kojih treba redovito konzumirati zeleni čaj:

  • Smanjuje rizik od raznih srčanih oboljenja te krvožilnog sustava. Smanjuje rizik i od kancerogenih oboljenja te utječe na krvni tlak
  • Ekstrakt zelenog čaja sadrži polifenole-antioksidante koji štite naše tijelo pred štetnim učincima slobodnih radikala.
  • Istraživanje je pokazalo da šalica čaja sadrži puno flavonoida koji pozitivno utječu na sprječavanje kardiovaskularnih oboljenja, te pozitivno utječu na apsorpciju vitamina C u tijelu.
  • Sadrži snažan antioksidant koji je 100x snažniji od svima nam poznatog vitamina C i 25x snažniji od vitamina E. 
  • U 1 šalici čaja je do 80 mg kofeina. To nam daje puno energije i potiče aktivnost tijela.
  • Zbog vitamina B-kompleksa, zeleni čaj utječe na sposobnosti uma, krijepi živce, pospješuje metabolizam i čisti tijelo.
  • Zeleni čaj sadrži vitaminC, krom, magnezij, cink i selen.
  • Tanin u čaju pomaže pri dijareji.
  • Povećava sagorijevanje masti, regulira metabolizam i tako pomaže kod mršavljenja
  • Pomaže pri snižavanju kolesterola
  • Japanska istraživanja su pokazala da osobe koje redovito konzumiraju veče količine zelenog čaja žive 4,5 godina dulje.
  • Pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube i tijelo od štetnih UV zraka i virusnih infekcija. 
KAKO PRAVILNO PRIPREMITI ZELENI ČAJ

Kod pripreme je najbitnije da vrelu vodu u koju ćemo staviti čaj, ohladimo. Čaj koji prelijemo vrelom vodi gubi ljekovita svojstva i okus.
 
Kada je voda dovoljno ohlađena, stresite žličicu zelenog čaja u šalicu vode. Čaj neka se  namače 5 minuta. Ako ga namočite 10 minuta poprimit će smirujući učinak jer se količina kofeina smanjuje do 3 puta, a tanin se povećava.
 
Preporuča se konzumiranje 3-4 šalice zelenog čaja svaki dan.