Što je menopauza?

Menopauza, od grčkih riječi "muškarci" i "pausis", što znači "mjesečno" i "kraj", označava prirodni završetak mjesečnog menstrualnog ciklusa žene, posebno kada nemate menstruaciju 12 uzastopnih mjeseci. To je normalna faza u životu kroz koju prolaze sve žene nakon perimenopauze, razdoblja u kojem mjesečnice postupno prestaju zbog smanjene aktivnosti jajnika.

Unatoč svojoj naizgled jednostavnoj prirodi, menopauza nije jednodnevni događaj već prijelaz koji traje mjesecima ili godinama. Ovaj prijelaz uključuje različite fizičke i psihičke simptome koji mogu trajati godinama nakon prestanka menstruacije.

Iako nije bolest, menopauza može značajno utjecati na život. Poduzimanje proaktivnih koraka ključno je jer simptomi mogu navesti 10% žena da napuste posao, a jedna od četiri razmišlja o davanju otkaza. Iskustvo svake žene je jedinstveno, stoga ne postoji univerzalno rješenje. Međutim, informiranje o najnovijim istraživanjima može vas osnažiti da razumijete, nosite se s izazovima menopauze i potražite praktičnu pomoć za njih.

Menopause

U kojoj dobi počinje menopauza?

Menopauza se obično javlja između 45. i 55. godine života. 5% žena doživi je nakon 55. godine (menopauza s kasnim početkom), a 1 od 100 se suočava s prijevremenom menopauzom koja se javlja prije 40. godine.

Rana menopauza nastupa kada menstruacija prestane prije 45. godine života, što se može pripisati raznim čimbenicima, uključujući liječenje raka, histerektomiju, određene autoimune bolesti, infekcije ili prirodne uzroke.

Precizno predviđanje početka menopauze je izazovno, ali istraživanja ukazuju na nekoliko utjecajnih čimbenika:

 • Obiteljska anamneza: i rana i kasna menopauza obično se javljaju u obiteljima.
 • Početak menstruacije: početak menstruacije u mladoj dobi povezan je s ranom menopauzom.
 • Broj djece: rađanje troje djece povezuje se s kasnijom pojavom, dok se bez djece ili nikad ne zatrudni povezuje s ranijom menopauzom.
 • Težina: žene s prekomjernom tjelesnom težinom i pretile žene imaju 50% veći rizik od kasne menopauze, dok žene s manjkom tjelesne težine imaju veću vjerojatnost da će doživjeti ranu menopauzu.
 • Pušenje: brojne studije pokazuju da žene koje puše ulaze u menopauzu ranije nego nepušačice.

Istraživanja također sugeriraju da žene afričkog, azijskog i latinoameričkog podrijetla općenito imaju veću vjerojatnost da će menopauza započeti ranije nego bijele žene, doživljavajući produljeno vrijeme prijelaza u menopauzu s potencijalno težim simptomima.

Kako znate da ste u menopauzi?

Možete prepoznati da ste u menopauzi kada osjetite njezine simptome, a prošlo je 12 uzastopnih mjeseci od vaše posljednje menstruacije. Ovaj stadij od 12 mjeseci bez menstruacije potvrđuje prijelaz u menopauzu. Simptomi mogu uključivati valunge, noćno znojenje, promjene raspoloženja i druge znakove povezane s hormonalnim promjenama.

Ako niste sigurni ili osjećate nelagodu, savjetovanje sa zdravstvenim djelatnikom može pružiti potvrdu i smjernice.

Što se događa s vašim hormonima prije i tijekom menopauze?

Kako se menopauza približava, vaši jajnici usporavaju, smanjujući proizvodnju hormona poput estrogena, progesterona i testosterona. Ovi hormoni utječu ne samo na vaš reproduktivni ciklus, već i na spavanje, težinu, razinu energije, regulaciju temperature, kožu, meka tkiva i raspoloženje. Promjenjive razine testosterona mogu utjecati na vaš seksualni nagon.

Kako biste bolje razumjeli svoje hormone tijekom tog vremena, test za mjerenje folikulostimulirajućeg hormona (FSH) može pružiti uvid. Iako samo jedan FSH test možda neće definitivno potvrditi menopauzu, stalno povišene razine oko 30 lU/L, zajedno s izostankom menstruacije tijekom 12 mjeseci, vjerojatno ukazuju na menopauzu.

Koji su simptomi menopauze

Simptomi menopauze uglavnom su uzrokovani nižim razinama estrogena, što utječe na fizičke i psihičke aspekte. Na primjer, problemi sa spavanjem, česta tegoba tijekom menopauze, mogu dovesti do niske energije, smanjene motivacije i promjena raspoloženja. Međusobno povezani simptomi mogu pridonijeti nizu izazova, kao što su tjeskoba i stres.

Oko 75% žena ima simptome menopauze, a četvrtina se suočava s teškim simptomima. S obzirom na potencijalno trajanje od oko 7 do 15 godina za neke, ključno je prepoznati, razumjeti i pronaći načine za ublažavanje ovih simptoma, shvaćajući da će iskustvo svake žene varirati u smislu duljine, težine i specifičnih simptoma.

Evo 9 glavnih simptoma menopauze:

 1. Problemi sa spavanjem: stres, loše raspoloženje, anksioznost i depresija mogu poremetiti san, često praćen noćnim znojenjem.
 2. Debljanje: hormonske promjene u menopauzi mogu dovesti do prosječnog debljanja od oko 2 kg, s pomakom u raspodjeli masnog tkiva, često oko središnjeg dijela, što se naziva "meno trbuh".
 3. Niska razina energije: smanjenje razine hormona doprinosi umoru i iscrpljenosti, pojačanim problemima sa spavanjem, stresom, promjenama raspoloženja i lošim raspoloženjem.
 4. Bolovi u zglobovima: smanjena razina estrogena utječe na gustoću kostiju i zglobova, što dovodi do ukočenosti, boli i bolova u mišićima.
 5. Noćno znojenje: povezano je s problemima regulacije temperature. O noćnom znojenju i valovima vrućine potrebno je razgovarati s liječnikom opće prakse kako bi se isključili uzroci koji nisu povezani s menopauzom.
 6. Moždana magla: zaboravnost, zbunjenost i poteškoće u zadržavanju informacija tijekom perimenopauze i menopauze, što utječe na kognitivnu funkciju.
 7. Stres i tjeskoba: promjene raspoloženja, tjeskoba, simptomi depresije, ljutnja i poteškoće s koncentracijom uobičajeni su i često izazovniji od fizičkih simptoma.
 8. Loše raspoloženje: smanjenje razine estrogena može rezultirati stalnim neraspoloženjem i gubitkom interesa za ugodne aktivnosti, popraćeno umorom.
 9. Poteškoće s koncentracijom: snižene razine hormona mogu suptilno utjecati na koncentraciju, popraćenu poremećajima spavanja, otežavajući koncentraciju na poslu ili kod kuće.

Menopause symptoms

Međutim, najutjecajniji simptomi u menopauzi često uključuju vaginalno područje, uključujući suhoću vagine i nelagodu tijekom seksa. Smanjene razine estrogena utječu na urogenitalna tkiva, što dovodi do urogenitalne atrofije u područjima oko vagine, vulve, mjehura i uretre. Ova atrofija uzrokuje stanjivanje i suhoću tkiva, što rezultira suhoćom vulve ili vagine, bolovima i iritacijom. Ovi simptomi, posebice bolni seks i problemi povezani s mjehurom, mogu postojati, za razliku od drugih simptoma menopauze.

Osim toga, niže razine estrogena pridonose niskom libidu, smanjujući želju za intimnošću i seksom.

Identificirajte svoje specifične okidače koji pogoršavaju simptome menopauze

Važno je razumjeti koji čimbenici pogoršavaju simptome. Glavni okidači koji mogu pojačati simptome menopauze kod mnogih žena uključuju:

 • stres na poslu;
 • stresni događaj;
 • alkohol;
 • šećer;
 • kofein;
 • masna hrana;
 • vrućina;
 • začinjena hrana;
 • hladnoća; i
 • promjene u vašoj prehrani.

Uzimajući u obzir raznolik utjecaj menopauze, neophodno je istražiti različite mogućnosti liječenja. Upoznavanje s dostupnim izborima osnažuje vas da donosite informirane odluke i oprema vas praktičnim alatima za lakšu navigaciju kroz menopauzu.

Kako upravljati simptomima menopauze

Prolazak kroz menopauzu može biti jedinstveno putovanje za svaku ženu, jer iskustvo varira u smislu simptoma, trajanja i intenziteta. Dok menopauza donosi prirodne promjene u hormonalnim razinama, to ne znači da morate trpjeti njezine simptome bez olakšanja.

Upravljanje simptomima menopauze uključuje kombinaciju razumijevanja, samosvijesti i informiranog donošenja odluka. Od prilagodbe načina života i upravljanja stresom do istraživanja medicinskih intervencija i traženja emocionalne podrške, postoje različiti pristupi koji pomažu u ublažavanju izazova koje donosi menopauza.

Na ovom putu znanje postaje snažan alat koji ženama omogućuje donošenje informiranih izbora prilagođenih njihovim individualnim potrebama. U nastavku su navedene neke strategije i saznanja o tome kako učinkovito upravljati simptomima menopauze, osnažujući žene da prihvate ovu fazu s otpornošću i dobrobiti.

You're not alone

Medicinski tretmani

Primarni medicinski tretman za menopauzu je hormonska nadomjesna terapija (HNL), koja se statistički smatra najučinkovitijom za ublažavanje simptoma kod zdravih žena. HNL, koji vam je propisao liječnik opće prakse ili koji je dostupan u farmaceutima kao vaginalni estrogen, nadoknađuje iscrpljene hormone estrogena i progesterona.

Dolazi u različitim oblicima, kao što su tablete, flasteri, gelovi, implantati, kreme ili pesari. Razgovaranje o rizicima i koristima sa svojim liječnikom opće prakse ključno je za utvrđivanje je li HNL prava opcija za vas, posebno ako vam je potrebna dijagnoza menopauze, razmišljate o HNL-u, suočavate se s izazovima s postojećim liječenjem ili želite razumjeti njegovo sigurno trajanje.

Tjelesna aktivnost

Redovita tjelovježba igra ključnu ulogu u upravljanju simptomima menopauze. Potiče razinu endorfina, ublažava tjeskobu i depresiju, održava fizičku kondiciju i održava zdravu težinu.

Vježbanje gradi mišićnu masu, štiti kosti, povećava fleksibilnost, smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava san i može čak smanjiti ozbiljnost valova vrućine. Osim toga, povećava dotok krvi u mozak, pomaže u smanjenju moždane magle, a pokazalo se da poboljšava samopouzdanje i kvalitetu života žena u postmenopauzi.

Prehrana i način života

Uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima značajno utječe na razinu energije i mentalno zdravlje tijekom menopauze. Smanjenje hrane koja izaziva letargiju i uključivanje više proteina i vlakana može napraviti stvarnu razliku u održavanju opće dobrobiti.

Prirodni dodaci prehrani

Dodaci prehrani koji sadrže prirodne fitoestrogene, koji oponašaju estrogen u tijelu, mogu pomoći u ravnoteži hormona tijekom menopauze. M-Pause, naš potpuno prirodan dodatak prehrani bez hormona, nudi nježnu, ali učinkovitu podršku prilagođenu vašem jedinstvenom putovanju kroz menopauzu.

Prilagođen i perimenopauzi i menopauzi, M-Pause koristi snagu fitoestrogena dobivenih iz ekstrakata hmelja i crvene djeteline. Ovi biljni spojevi učinkovito uravnotežuju razine estrogena, rješavajući nelagodu koja se obično povezuje s ovom životnom fazom.

Nevjerojatno, studije su potvrdile 4*x smanjenje valunga i 2*x smanjenje noćnog znojenja unutar samo šest tjedana* od uključivanja M-Pause u vašu rutinu.

Stvaranje pozitivnih životnih navika

Provođenje malih dnevnih promjena može dovesti do trajnih rezultata tijekom menopauze. Vježbe kognitivne bihevioralne terapije, vođena slikovna meditacija za bolji san, trening zdjelice za osjetljive mjehure i vježbe dubokog disanja za stres i tjeskobu mogu doprinijeti općem blagostanju.

Razmotrite pozitivne strane

Otkriće da prolazite kroz menopauzu donosi mješavinu emocija. Međutim, vrijedi razmisliti o mogućim prednostima, uključujući:

 • Nema više mjesečnica: oslobađanje od briga o neočekivanim mjesečnicama tijekom praznika ili važnih događaja, nema više troškova za higijenske proizvode i olakšanje od PMS-a, mjesečnice i menstrualnih glavobolja. Osim toga, ponovno samouvjereno nosite bijele hlače.
 • Nema više kontracepcije: nakon menopauze (obično dvije godine nakon zadnje mjesečnice) ili nakon 55. godine, možete sigurno prestati s kontracepcijom bez brige o trudnoći.
 • Vrijeme za samorefleksiju: menopauza je prilika za preispitivanje života, usredotočujući se na osobne želje i potrebe u vašim pedesetima i kasnije. Smanjenje oksitocina, često povezano s brigom, može omogućiti više vremena za brigu o sebi, što neke žene opisuju kao oslobađajuće.
 • Fokus na zdravlje i navike: menopauza mnoge žene potiče na preispitivanje svojih zdravstvenih navika, često uključivanje tjelovježbe i preispitivanje načina prehrane i načina života. Uz menopauzu koja povećava rizik od stanja poput osteoporoze i bolesti srca, usvajanje redovite tjelovježbe i zdravije prehrane može pomoći u ublažavanju ovih rizika.
 • Povećan optimizam: s desetljećima životnog iskustva, žene u svojim 40-ima i 50-ima obično imaju veću samouvjerenost i samopouzdanje da slijede svoje želje i komuniciraju svoje potrebe. Kako se upravlja simptomima menopauze, često slijedi osjećaj smirenosti i poboljšanog temperamenta. Istraživanja također pokazuju da razine optimizma obično dosežu vrhunac sredinom pedesetih godina.

*Rezultati proizvoda mogu se razlikovati među pojedincima i mogu se razlikovati od onih opisanih na web stranici. Naši proizvodi nisu namijenjeni prevenciji, liječenju ili tretiranju bilo koje bolesti ili ozbiljng stanja. Važno je održavati uravnoteženu prehranu i zdrav način života.

Proizvodi za vas

HORMONSKA RAVNOTEŽA
-51%
Posebna cijena 39,99 EUR(301,32kn) Standardna cijena 80,99 EUR(610,26kn)
Pogledajte proizvod
UROGENITALNO ZDRAVLJE
-50%
Posebna cijena 29,99 EUR(225,97kn) Standardna cijena 59,99 EUR(452,02kn)
Pogledajte proizvod